maandag 13 juli 2009

Je kunt ook een 2e hypotheek afsluiten zonder opnieuw de notaris te bezoeken

Overweeg eerst goed de looptijdkeuze als je op enig moment zou gaan beslissen dat een 2e hypotheek afgesloten moet gaan worden. Het is nogal belangrijk waar je de uit de 2e hypotheek opgenomen middelen aan zult gaan uitgeven. Of je de te betalen rentes van de 2e hypotheek van de belasting mag gaan aftrekken hangt vooral af waaraan je het op te nemen geld uitgeeft. Mogelijk zal het de moeite waard zijn de al bestaande akte van je hypothecaire lening eens uit de lade te halen om te bezien of daarin mogelijk ruimte is voor een opname.

Als het uit te geven geld dat uit een 2e hypotheek opgenomen gaat worden is de uitbreiding van je huis gaat zitten dan zijn looptijden van 25 jaar en langer verantwoord. Voor het geld dat je gaat opnemen om uit te geven aan verbeteringen van onderdelen aan je huis moet je rekenen met de termijn waarop je deze weer dient te gaan vervangen. Indien je bijvoorbeeld een andere keuken wenst te plaatsen dan moet je rekening houden dat je dat over 10 jaar misschien weer wil doen. De 2e hypotheek zul je dan gaan afsluiten met een 10 jarige looptijd. Let bij alle bestedingen op een gepaste looptijd voor de af te sluiten 2e hypotheek.

Ook is het mogelijk dat je een 2e hypotheek wenst op te nemen voor aanschaf van nieuwe meubelen of een nieuwe auto. Hier spreek je dan over een 2e hypotheek die is opgenomen om te besteden aan goederen voor consumptief gebruik. Bij deze keuze zul je zorg dienen te dragen om je 2e hypotheek in ieder geval niet langer dan de gebruiksduur van het aangeschaft product te laten lopen.

Indien je een 2e hypotheek opneemt voor consumptieve doeleinden dien je rekening te houden geen rente van de belasting te mogen aftrekken. Een bruto maandlast zal hier dan ook gelijk je netto maandlast zijn. Er zal in dit geval zeker opgelet moeten worden de lening niet voor een te lange looptijd af te sluiten.

In veel gevallen zal de 1e hypotheekakte een ruimte hebben om een heropname te doen. Dat wil zeggen dat het openstaande bedrag van de 1e hypotheek lager is dan de destijds ingeschreven hoofdsom. Bij het hebben van deze ruimte doe je er je eigen voordeel mee de gelden voor 2e hypotheek uit deze inschrijvingsruimte te halen.

Wil je meer weten over een 2de hypotheek en alle voor- en nadelen hiervan, kijk op het artikel in de hyperlink om hier wat verder op in te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten